sâmbătă, ianuarie 28, 2023
AcasăActualitateCe nu are Primăria Bacău dar are Primăria Sascut ?

Ce nu are Primăria Bacău dar are Primăria Sascut ?

Nici Primăria Bacău, nici Primăriile din Comănești, Moinești, Onești, Slănic Moldova, Târgu Ocna nu au inclus în organigrama și în statul de funcții Cabinetul Viceprimarului. Primăria Sascut, deși la capitolul realizări nu se va compara niciodată cu primăriile enumerate, va înființa Cabinetul Viceprimarului și va angaja personal contractual.

Pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Local Sascut care va avea loc vineri 23.09.2022 figurează un proiect de hotărâre prin care executivul supune spre aprobare înființarea în subordinea viceprimarului comunei Sascut a Cabinetului Viceprimarului din cadrul Aparatului de Specialitate al Primarului comunei Sascut, județul Bacău cu un post personal contractual de consilier cu studii superioare.

Conform O.U.G nr 57/2019 privind Codul Administrativ, art. 129 alin (2):

Consiliul local exercită următoarele categorii de atribuții: a) atribuții privind unitatea administrativ-teritorială, organizarea proprie, precum și organizarea și funcționarea aparatului de specialitate al primarului, ale instituțiilor publice de interes local și ale societăților și regiilor autonome de interes local;”

Art. 158 : „Primarii și viceprimarii comunelor, ai orașelor, ai municipiilor și ai sectoarelor municipiului București pot înființa, în limita numărului maxim de posturi aprobate, cabinetul primarului, respectiv al viceprimarului (…).”

Cu alte cuvinte, viceprimarii comunelor au dreptul la organizarea unui Cabinet care funcționează în cadrul instituțiilor în care își desfășoară activitatea, cu un număr maxim de 1 post. Rolul personalului contractual este de a-l sprijini pe viceprimar în realizarea activităților direct rezultate din exercitarea atribuțiilor care îi sunt stabilite prin Constituție sau prin alte acte normative.

Consilierul personal este personal contractual, nu este funcționar public. Angajarea se face fără concurs, prin dispoziție de numire din partea viceprimarului. Contractul se încheie pe perioada determinată, în general pe perioada mandatului viceprimarului.

Demersul executivului are baza juridică, este legal, dar este absolut necesar ?

Cine va beneficia de acest post și în ce condiții salariale? Vom afla în curând!

Este o premieră la Sascut. În ultimii 32 de ani primăria a funcționat fără personal angajat la Cabinetul Viceprimarului.

UPDATE 23.09.2022

Rezultatul voturilor din ședința de astăzi a Consiliului Local Sascut cu privire la Proiectul de hotărâre pentru înființarea Cabinetului Viceprimarului, implicit pentru crearea unui post de consilier personal al viceprimarului, este următorul:

Consilierii PNL au votat Împotrivă.

Consilierii PSD au votat Pentru.

Consilierul USR a votat Pentru.

Un consilier PSD s-a abținut. (probabil pentru a evita un posibil conflict de interese).

Proiectul a fost aprobat.

Dacă măcar un consilier PSD, sau USR, ar fi votat „Împotrivă” asa cum au procedat consilierii PNL, proiectul nu ar fi fost aprobat.

Proiect de hotărâre pentru Înființarea Cabinetului Viceprimarului la Sascut
RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular