vineri, martie 1, 2024
AcasăActualitateVotul unui consilier local a răsturnat calculele celorlalți 14 consilieri. Cum a...

Votul unui consilier local a răsturnat calculele celorlalți 14 consilieri. Cum a fost posibil?

În cadrul ședinței ordinare de ieri 25 aprilie 2023, Consiliul Local al comunei Sascut, județul Bacău, a trebuit să se pronunțe asupra unui proiect de hotărâre cu privire la creșterea salariilor de bază pentru funcționarii publici și personalul contractual din cadrul aparatului de specialitate al primarului și serviciilor publice pentru anul 2023.

La ședință au asistat majoritatea angajaților primăriei Sascut, inclusiv lucrători de la Poliția locală. Organigrama Primăriei Sascut include nu mai puțin de 80 de posturi.

Toți cei 15 consilierii locali au fost prezenți, printre care și subsemnatul. Ședința a fost legal constituită.

Un asemenea proiect se aprobă cu majoritate simplă, 50% + 1 din numărul consilierilor locali, anume cu minim 8 voturi „Pentru”. Simplu la prima vedere. Și totuși…?

Art. 77, alin. (1), (2) și (3) din Legea nr. 393/2004 interzice consilierilor locali să ia parte la deliberarea și adoptarea hotărârilor în care au un interes patrimonial față de problema supusă dezbaterii. Interesul poate fi personal sau prin soție/soț, afini sau rude de până la gradul al patrulea inclusiv.

Șapte consilieri locali din cei cincisprezece au rude care lucrează în cadrul Primăriei Sascut și nu aveau dreptul legal de a participa la procedura de vot pentru a nu genera un conflict de interese.

Potrivit art. 4 din Legea nr. 393/2004 aleșii locali sunt obligați să menționeze expres situațiile în care interesele lor personale contravin intereselor generale. Participarea consilierilor locali la procedura de vot din cadrul ședințelor Consiliului local, atunci când au un interes personal patrimonial în cauză, este de natură să genereze un conflict de interese.

Ceilalți 8 consilieri locali, care nu se aflau în conflict de interese puteau delibera asupra proiectului. În cadrul dezbaterilor unii consilierii locali au luat cuvântul, au adus argumente pro sau contra creșterii salariilor de bază.

În calitate de consilier local, am atras atenția celorlalți consilieri locali asupra situației financiare dificile în care ne aflăm, invitându-i să dea dovadă de responsabilitate întrucât:

  1. bugetul aprobat pentru anul 2023 nu prevede creșteri salariale;
  2. contul de execuție al bugetului pe trimestrul 1 al anului curent este pe deficit;
  3. viceprimarul cu atribuții de primar intenționează să facă noi angajări;
  4. inițiatorul proiectului mizează pe o rectificare a bugetului local tocmai pe la sfârșitul lunii iunie când comuna Sascut ar urma să primească probabil bani de la Guvernul României.
  5. aprobarea unei creșteri salariale fără acoperire financiară este ca și cum ai da „salarii pe caiet”.

Președintele de ședință a supus la vot proiectul de hotărâre

Patru consilieri PSD au votat „Pentru”. Doi consilieri PNL au votat „Pentru”. Un consilier USR a votat „Pentru”. Eu am votat „Împotrivă”.

Cu 7 voturi Pentru și doar 1 vot Împotrivă, proiectul a fost Respins deoarece NU a primit minim 8 voturi Pentru, rezultat care ar fi reprezentat 50%+1 și implicit adoptarea respectivului proiectului de hotărâre. De această dată buturuga mică a răsturnat carul mare.

Angajații Primăriei Sascut au părăsit de îndată sala de ședință exprimându-și nemulțumirea față de rezultatul votului.

Ce spun cetățenii care au asistat la ședința Consiliului Local:

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular