21.1 C
Bacău
vineri, iunie 18, 2021
AcasăActualitateTineri activi pentru comunitate

Tineri activi pentru comunitate

Liceul Tehnologic Elias Sascut este una dintre cele patru școli din județul Bacău, parteneră în proiectul TACT – Tineri Activi Pentru Comunitate. Proiectul se desfășoară în următoarele școli din județul Bacău – Liceul Teoretic „Spiru Haret”, Moinești; Liceul „Jacques M. Elias”, Sascut; Școala Gimnazială Sănduleni; Școala Gimnazială „Ștefan cel Mare” Zemeș.

Proiectului TACT – ,,Tineri Activi Pentru Comunitate’’, este derulat cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

De ce tineri cu TACT? 

Nevoia proiectului vine din faptul că tinerii din România sunt în continuare printre cele mai puțin participative categorii de cetățeni la viața civică a comunității lor. 80% dintre tinerii români nu au participat niciodată la acțiuni de voluntariat sau mobilizare civică și 56% sunt total dezinteresați de politică la nivel local, arată un studiu al Fundației Friedrich Ebert.

„Pentru a schimba această stare, tinerii au nevoie de sprijin și formare pornind de la competențele de bază (soft), mergând la cele de gândire critică, educație media și însușirea instrumentelor cetățenești. Astfel, ei se pot implica și contribui la dezvoltarea comunității. 60% dintre tinerii din județul Bacău locuiesc în mediul rural, astfel că este important să ne adresăm cu prioritate acestora.

În viziunea noastră, tinerii activi înseamnă implicit o comunitate dezvoltată, tineri care-și cunosc drepturile și cer respectarea lor, care au dezvoltată gândirea critică și sunt capabili să discearnă ce e adevărat și ce e fals în spațiul virtual.” Sursa Rymd.ro.

Pentru a atinge obiectivele proiectului, ne propunem să desfășurăm următoarele tipuri de activități dedicate tinerilor:

  • Sesiuni de formare în domeniul dezvoltării personale;
  • Sesiuni de formare pe tema educației media și dezvoltarea gândirii critice;
  • Training-uri pentru profesori și tineri pe tema cetățeniei active și dezvoltării comunitare;
  • Organizarea de campanii de comunicare și advocacy la nivel local;
  • Organizarea de consultări ale tinerilor cu reprezentanții autorilor locale din fiecare comunitate participantă.

Tinerii de la Liceul Jacques M.Elias din Sascut, Bacău, sunt entuziasmați proiect. Împreună cu Lidia Chirilă – psihoterapeut, liceenii din Sascut au făcut primii pași în demersul de dezvoltare personală din domenii diverse precum comunicare, negociere, lucru în echipa, găsirea unor soluții pentru rezolvarea problemelor comunității. Tinerii sascuteni înscriși în acest proiect vor participa, la o serie de câte șapte ateliere de lucru prin care își vor dezvolta aceste abilități.

👉 ,,Pentru SCHIMBARE este nevoie de IMPLICARE, iar tinerii noștri sunt DOVADA că schimbarea este posibilă prin și cu ei’’, concluzia Lidiei de la finalul primului workshop.

,,Lucrăm împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă’’

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rog scrie un comentariu!
Te rog sa introduci numele tau aici

Most Popular

Recent Comments