sâmbătă, ianuarie 28, 2023
AcasăPoliticaOnorate oficialități ale județului Bacău, viața la Sascut nu este roz!

Onorate oficialități ale județului Bacău, viața la Sascut nu este roz!

Domniile vostre care, printr-o împrejurare nefericită, vizitați zilele acestea comuna Sascut trebuie să știți că viața nu este deloc roz pe la noi. Dați-mi voie să argumentez această afirmație printr-o radiografie neexhaustivă a situației actuale:

Taxe și impozite mai mari decât prevede legea – Din ianuarie 2018 până în prezent, plătim taxe și impozite locale mai mari decât prevede Codul Fiscal. Plătim cu peste 20% mai mult decât cetățenii din municipiul Onești! Oare, considerați, domniile vostre, că se aseamănă condițiile de trai de la Onești cu cele de la Sascut? Rata de colectare a taxelor și impozitelor locale este sub 50%. Asta denotă pe de o parte incapacitatea de plată unor persoane defavorizate (despre care am vorbit aici) iar pe de altă parte un management defectuos al recuperării datoriilor de la contribuabilii care au bani dar care nu-și achită taxele și impozitele.

Tablou comparativ, taxe și impozite

Apă potabilă primim cu porția – În unele zone ale comunei, pe timpul verii, nu curge apă zile la rând, uneori săptămâni la rând. Oamenii sunt pe buna dreptate nemulțumiți întrucât situația se repetă în fiecare an.

Lipsesc oportunitățile de angajare pentru tineri – Tinerii din satele comunei Sascut, în mare parte, au plecat fie la oraș, fie în străinătate, pentru un trai mai bun. Posibilitățile de angajare la Sascut, pe un salariu decent sunt foarte mici. Excepție fac câteva angajări la Primărie pe criterii politice ori pe criterii de rudenie și rareori pe criterii de pregătire & experiență. 75 de posturi din organigrama primăriei sunt ocupate. Nimeni nu s-a preocupat de managementul performanței angajaților. Drept urmare unii muncesc, alții nu.

Nu avem suficienți medici – Populația majoritară a comunei Sascut este în vârstă. Nu avem suficienți medici, cabinete medicale și farmacii în fiecare sat.

Prețuri mai mari decât la oraș – Alimentele de bază și principalele bunuri de consum din magazinele comunei se vând mai scump decât la oraș. Sărăcia plutește în aer.

Avem piață dar n-avem tarabe și nici frigidere – Da domnule președinte al Consiliului Județean Bacău ! Da domnule prefect al județului Bacau ! Nici în 2022, nu avem măcar 10-15 tarabe. Legumele și fructele din piață sunt așezate jos, în general pe bucăți de plastic, sau în cazuri fericite, pe mese improvizate. La piață nu avem frigidere funcționale pentru ouă și produse lactate. În cursul săptămânii, producătorii locali nu dispun de un spațiu amenajat corespunzător că să-și vândă marfa. În zona pieței nu avem nici măcar o toaletă funcțională, conform normelor.

Siguranța cetățenilor este pusă în pericol – Localitatea Sascut este străbătută de la Sud la Nord de DN2/E85 pe o lungime de 3.5km și include o zonă marcată cu indicatorul punct negru (accidente frecvente). Mare parte a participanților la trafic nu respecta limita de viteza. Există numai două treceri de pietoni. Nu există trotuar pietonal pe toată lungimea intravilanului, deși legea prevede trotuare pe ambele parți. Am abordat subiectul într-o ședință a consiliului local în urmă cu câteva luni, însă nu s-a luat nicio inițiativă.

Drepturile aleșilor locali sunt îngrădite – Cât despre drepturile conferite prin Legea 393/2004 cu privire la exercitarea funcției de consilier local, parte din ele ne sunt îngrădite de executiv. De exemplu: La doi ani de la începerea mandatului nu ni s-au eliberat legitimațiile de consilieri locali cf. art. 8 alin. 1 și nici nu primim acces la anumite informații de interes public încălcându-se art. 42 alin. 1: „Dreptul aleșilor locali de a avea acces la orice informație de interes public nu poate fi îngrădit.”

Dezvoltarea comunei Sascut nu a fost promovata la nivel județean – Ne întreabă și pe noi cetățenii care ne-au votat: „Sascutul nu face și el parte din județul Bacău”? De ce alte comune primesc fonduri importante de la Consiliul Județean Bacău iar comuna Sascut primește doar sume derizorii ?

Pe bună dreptate, cu ce au greșit cetățenii din comuna Sascut să fie jecmăniți ani la rând prin taxe și impozite mai mari decât în celelalte comune din județ, fără să beneficieze și ei de condiții de trai asemănătoare cu cele de la Nicolae Bălcescu sau de la Valea Seacă ?

Onorate oficialități ale județului Bacău

Dacă domniile voastre puteți contribui la rezolvarea unora dintre problemelor enumerate mai sus, cetățenii vă vor fi recunoscători.

Vă solicit respectuos, ca măcar începând cu anul 2023, să tratați această comună cu echitatea cuvenită când va veni vorba de dezvoltarea localităților din mediul rural, de investiții și implicit de alocarea fondurilor necesare.

Vă mulțumesc,

Ionel ANA – consilier local

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular