joi, februarie 13, 2025
AcasăActualitateMii de elevi din județul Bacău vor beneficia de Programul Masă Sănătoasă

Mii de elevi din județul Bacău vor beneficia de Programul Masă Sănătoasă

Conform ISJ Bacău, numărul de beneficiari ai programului național „Masă Sănătoasă”, la date de 8 ianuarie 2025, pentru unitățile de învățământ preuniversitar din județul Bacău cuprinse în lista aprobată prin Ordinul 3840/2024, este de 13627 școlari și preșcolari, din 35 de orașe / comune: Dofteana, Poduri, Gura Văii, Ghimeș Făget, Asău, Lipova, Solonț, Glăvănești, Traian, Buhoci, Zemes, Luizi Calugara, Racova, Moinești, Helegiu, Măgirești, Buhuși, Podu Turcului, Sascut, Cașin, Căiuți, Berești Tazlău, Sănduleni, Balcani, Valea Seacă, Palanca, Scorteni, Târgu Trotuș, Corbasca, Strugari, Brusturoasa, Deali Morii, Motoșeni, Pârjol și Buciumi.

”Programul Național Masa Sănătoasă” urmăreşte să creeze motivaţia pentru studiu, să menţină echilibrul socio-emoţional şi să întărească starea de bine a elevilor, contribuind la reducerea abandonului şcolar. Programul realizează aceste obiective prin furnizarea unei mese nutritive şi echilibrate în şcoli”, a declarat marţi Ministerul Educaţiei, Daniel David.

România a avut în anul 2023 o rată de abandon școlar de 16,6%, cea mai mare din Uniunea Europeană. La nivel național se estimează că aproximativ 23.000 de elevi abandonează școala anual.

Programul Național „Masă Sănătoasă” constă în acordarea zilnică, cu titlu gratuit, a unui suport alimentar scolarilor si prescolarilor printr-o masă caldă sau, după caz, printr-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/elev, TVA inclus.

Ce alimente pot primi elevii în programul „Masă sănătoasă” ?

1. ciorbă de legume;

2. supă de pui cu legume;

3. ciorbă de văcuță cu legume;

4. legume cu piept de pui/carne slabă de porc la grătar;

5. mâncare de mazăre cu piept de pui/carne slabă de porc/vită;

6. pilaf cu legume și ficăței de pui;

7. piure de morcov cu grătar de pui/carne slabă de porc;

8. piure de cartofi, salată cu piept de curcan;

9. mâncare de varză dulce cu friptură la cuptor;

10. ghiveci de legume cu pui/carne slabă de porc;

11. orez cu legume și pui/carne slabă de porc/vită la tavă;

12. sufleu de broccoli cu brânză;

13. cartofi gratinați, salată cu piept de pui la grătar;

14. tocană de legume cu orez brun;

15. piure de cartofi cu sfeclă și chifteluțe de legume la cuptor;

16. omletă cu legume – ardei, ciuperci, ceapă verde și brânză telemea;

17. sufleu de conopidă, broccoli și brânză la cuptor;

18. dovlecel umplut cu brânză la cuptor;

19. ciuperci la cuptor umplute cu brânză, pentru copiii cu vârsta mai mare de 7 ani;

20. macaroane cu brânză;

21. cartofi franțuzești, la cuptor, cu brânză și ou;

22. quinoa cu legume;

23. sandvici cu unt, șuncă, cașcaval și legume – roșii, castravete, salată;

24. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoșar, varză, morcov

La nivel național în 2025 un număr total de 500.000 de școlari și preșcolari beneficiază de acest program.

Articole similare

1 COMENTARIU

  1. Multi copii din mediu rural provin din familii cu posibilitati financiare limitate. Masa pe care o primesc la școală este importantă pentru ei deoarece, in multe cazuri, este singura masă pe care o servesc într-o zi.

    În peste jumătate dintre școlile beneficiare nu vorbim despre o masă caldă, ci despre un sendviș rece, cel putin asa a fost in 2024.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Stiri Bacau