vineri, septembrie 29, 2023
AcasăActualitateCadoul de Paște propus de PSD Sascut iubitorilor de animale: amenzi de...

Cadoul de Paște propus de PSD Sascut iubitorilor de animale: amenzi de până la 3000 lei

Un proiect de hotărâre cu privire la gestionarea animalelor de companie, proiect care include amenzi usturătoare pentru buzunarul cetățeanului de rând din mediul rural a fost inițiat și pus pe ordinea de zi a următoarei ședințe consiliului local Sascut de către viceprimarul PSD cu atribuții de primar, Ionel Apostol.

Regulamentul propus stipulează numeroase obligații ale deținătorilor de câini, precum : vaccinarea, sterilizarea, înscrierea în Registrul câinilor cu stăpân, etc.

Paradoxal, nu se instituie un termen de conformare rezonabil pentru persoanele vizate de acest regulament, înaintea intrării lui în vigoare.

Nici vorbă de acțiuni de informare a publicului și de prevenție din parte autorităților, nici vorbă de crearea de facilitați pentru animalele de companie care « locuiesc » la bloc și care ar trebui să beneficieze de locuri publice special amenajate unde să se joace sau să-și facă nevoile fără stres că stăpânul ar putea primi o amendă.

Nici vorbă de subvenții pentru a încuraja și a susține atât sterilizarea cât și vaccinarea patrupedelor deținute de persoane cu venituri modeste.

Se propun trei categorii de amenzi contravenționale, cu sume cuprinse între 250 lei și 2000 lei pentru persoane fizice și între 500 lei și 3000 lei pentru persoane juridice.

Unele amenzi se justifică pe bună dreptate, altele nu.

Nivelul exorbitant al amenzilor lasă impresia că Primăria Sascut este pusă pe căpătuială și jumulirea cetățeanului sascutean care din 2018 pana în prezent plătește deja taxe și impozite mai mari cu 20% decât cetățenii din Onești spre exemplu.

Trecând cu vederea zecile de erori gramaticale din textul propus, nu putem să ignorăm conținutul regulamentului care ridică semne de întrebare :

Iată câteva exemple :

1. Din cele două Referate atașate documentației Proiectului de Hotărâre precum și din art. 2 al regulamentului înțelegem că hotărârea ce urmează să fie dată se va aplica exclusiv deținătorilor de câini însă pe parcurs în Regulament aflăm că el se aplică și deținătorilor de pisicilor.

2. Locuiești la bloc și deții un cățel ? Conform art. 6. ai nevoie de acordul tuturor vecinilor din scara blocului, altfel riști să primești o amendă între 500 lei și 1000 lei de la Poliția Locală Sascut. Dacă ai mai mult de două pisici sunt necesare declarații notariale de la toți locuitorii de pe scara blocului.

3. Hrănești un animal de companie aflat pe domeniu public ? Stop – Amendă între 250 lei și 500 lei.

4. Ieși la plimbare cu animalul tău de companie ? Cf. art. 10, obligatoriu trebuie să-l porți în lesă indiferent de talie sau de rasa, altfel Poliția Locală te poate amenda cu o sumă de până la 500 lei.

Tot în art. 10 descoperim o aberație care obligă practic cetățenii comunei Sascut să se plimbe cu excrementele animalelor de companie în buzunar până acasă. « Însoțitorii animalelor vor avea asupra lor carnetul de sănătate al animalului, iar pe timpul plimbării : măturică, punga PVC și mănuși în vederea colectării dejecțiilor produse de căini. După colectare, punga va fi închisă etanș și depusă în euro-pubela. Este interzisă depunerea dejecțiilor menționate în coșurile de gunoi stradale».

5. Art. 11 interzice, printre altele, intrarea persoanelor însoțite de căini în mijloacele de transport în comun. Amenda între 500 și 1000 lei.

Conform art. 13, lăsarea liberă și nesupravegheată a pisicilor și a puilor lor pe domeniul public, în mod repetat, se consideră abandon și se sancționează cu amendă între 500 și 1000 lei conform art. 17.

6. Conform art. 16 eutanasierea câinilor este interzisă, cu excepția celor care au boli incurabile constatate de medicul veterinar. În caz contrar amenda este cuprinsa intre 1000 și 2000 lei. Să înțelegem că eutanasierea pisicilor este permisă indiferent de starea lor de sănătate ?

Limitarea numărului de animale de companie printr-o hotărâre a Consiliului Local este ilegală, consideră doamna avocat Alina Ungureanu: „Nu există niciun act normativ care să confere consiliului local atributul de a stabili condițiile în care animalele domestice sau de companie pot fi deținute ori numărul acestora”.

Singura autoritate care are competențe în a decide este Autoritatea Națională Sanitară Veterinară, prin Legea 205/2004 privind protecția animalelor, care nu prevede dreptul de restrângere a numărului animalelor domestice deținute. Art.10 alin.2: „Condițiile de deținere, adăpostire și întreținere a animalelor se stabilesc prin ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor”. Așadar, hotărârile consiliilor locale adaugă la lege sau o încalcă, ceea ce duce la „practici antagonice la nivelul instanțelor de judecată, justițiabilii fiind puși în situația absurdă în care acțiunile lor aidoma nu sunt tratate și soluționate în mod egalitar, unii având câștig de cauză și alții pierzând definitiv procesele”.

În calitate de consilier local consider că se impune o analiză pertinentă a condițiilor existente în comuna Sascut și în principal diminuarea cuantumului amenzilor contravenționale propuse, insistând pe informarea și responsabilizarea deținătorilor de animale de companie.

Voi depune astăzi un Proiect de hotărâre în acest sens.

Update: 26.04.2023 – În cadrul ședinței ordinare de ieri 25 aprilie 2023, Consiliul Local al comunei Sascut, județul Bacău, a renunțat la proiectul inițiat de viceprimarul Ionel Apostol și a votat în unanimitate proiectul de hotărâre pe care l-am depus eu.

Regulamentul propus de mine, parte integrantă din PHCL, are un nivel de contravenții mult mai scăzut comparativ cu cel propus de PSD, mizând pe informare, prevenție și responsabilizarea iubitorilor de animale de companie din comuna Sascut.

RELATED ARTICLES

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Most Popular